Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Fakta om Choklad

Choklad tillverkas av bönorna från chokladträdet. Man tror att man odlad chokladträd sedan 600 e.Kr. Det var mayaindianerna som odlade detta i mellanamerika och det är fortfarande där man odlar trädet.

Det var Christofer Columbus som tog med sig bönorna till Europa från sin expedition till Amerika år 1502. Spanien började därefter importera kakaobönor från Amerika och sålde detta i landet, då i form av kakao dryck. Man lärde sig sedan att man kunde framställa kakaopulver utav bönorna och under mitten av 1800-talet tillverkades den först chokladkakan i världen.

Kakaoträdet kräver ett varmt klimat för att växa och det finns 22 olika arter varav 10 växer i Amazonas. Trädet blir ca 10 meter högt och blir ungefär 30 år gamalt.

För att kakaobönorna ska växa så måste trädet blomma villket sker efter 3 år. Det krävs ca 1000 blommor för att bilda en frukt på trädet. Det kan ta upp till 8 månader för bönorna att utvecklas. Ett kakaoträd kan producera ca 50 frukter per år.