Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Tryffel

Tryffel är helt klart ett av livets små glädjeämnen som man får unna sig nån gång då och då. Varva ner med en god cognac och några tryfflar och bara njut av livet.

Apelsintryffel

Choklad och apelsin går alltid hem, här smaksätts tryffeln med apelsinskal och cointreau

 

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1-2 msk finhackat apelsinskal
  • 1-2 tsk cointreau
  • 1 krm salt
  • Koka upp grädden
  •  
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt cointreau, apelsinskal och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.

 

Black & White tryffel

En tvådelad tryffel som blir lika dekorativ som god

 

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 2 tsk apelsinskal
  • 1 krm röksalt (kan uteslutas)
  • 200g vit choklad
  • 1 dl grädde
  • 20g smör
  • 1 tsk citronsaft

 

  • Börja med den mörka tryffeln
  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt apelsinen och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.
  • Gör sedan likadant med den vita tryffeln.
  • Gör dem sedan i en form där du först fyller halva formen med vit choklad och bottnar med mörk choklad.
  • Låt stelna i kylen.

 

Chilitryffel

Chili och choklad är en fin kombination. här i form av tryffel där den gör sig mycket bra

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1 tsk socker
  • 1/2 halv finhackad röd chili
  • Koka upp grädden

 

  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt Chilin och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.

 

Cognacstryffel

En fantastisk tryffel som passar bra till ett glas cognac en solig sommarkväll

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1-2 msk Cognac vs eller vsop
  • 1 krm röksalt (kan uteslutas)

 

  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt Cognacen och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.

 

Lakritstryffel

Choklad och lakrits gör sig fint ihop och smakar mycket spänande

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1/2 dl hårda lakritskarameller krossade

 

  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt lakritsen och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.

 

 

Punchtryffel

Mycket smakrika och goda tryfflar som passar bra till en god kopp kaffe

 

  • 350 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1-2 msk Arrak
  • 1 msk punch

 

  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt punchen, arraken och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.

 

Pärontryffel

Här får ni två goda varianter en i mörk och en i vit choklad som smaksatts med xante

 

Mörk tryffel

  • 350 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 2 msk Xante (Kan bytas ut mot koncentrerad päronsaft men tänk då på att den blir sötare).

 

Vit Tryffel

  • 350g vit choklad
  • 1 1/2 dl grädde
  • 25 g smör
  • 2 msk Xante

 

  • Tillaga bägge på samma sätt
  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt punchen, arraken och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.

 

Romtryffel

Mycket god tryffel som får en härlig touch av romen

 

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1-2 msk mörk rom
  • 1 krm salt

 

  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt romen och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.

 

Pistagetryffel

En god vit chokladtryffel med mycket smak av pistage

Ingredienser

 

  • 200 g vit choklad
  • 100 g vit choklad att doppa tryffeln i
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1 tsk socker
  • 1-2 dl grovhackade pistagenötter

 

  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt Pistagenötterna och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och doppa dem i vit choklad och låt dem sedan svalna

 

Whiskeytryffel

En fantastisk tryffel som får en härlig smak av whiskey

Ingredienser

 

  • 300 g mörk choklad med hög kakaohalt
  • 2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 1-2 msk whiskey

 

  • Koka upp grädden
  • Finhacka chokladen och häll den i en bunke och smält den över ett vattenbad.
  • Rör sedan ner grädden blanda och tillsätt whiskeyn och smöret.
  • Blanda tills chokladsmeten ser blank och fin ut.
  • Sätt in bunken i kylen i ca 1-2 timmar tills den stelnat.
  • Rulla sedan till bollar och pudra dem med lite kakao om så önskas.