Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Åldersklassificering

Cognac delas in i olika klassificeringar för att man ska veta hur gamla dem är

Klassificiering Enligt lag år I praktiken år

VS (very special) 2,5 3-5

Supériéur Grand Sélection 3.5 4-8

VO, VSOP Rare 4.5 6-12

Réserve 4,5 6-12

VVSOP, Grande Réserve 5,5 6-15

Napoléon, Vieille Réserve 6,5 8-20

XO 6,5 12-35

Vintage 6,5 20-40

Extra, Très Vieillee

Résserve 6,5 20-50

Hors d´Age, Héritage,

Réserve de la Famille 6,5 30-65

När spriten är destillerad så har den inte mycket gemensamt med cognac. Spriten har samma färg som vatten och smaken är rå och stark och man hittar knappt toner av druvor i det. Detta är grunden som kommer bli till cognac. Det om krävs nu är att spriten skall lagras på ekfat i minst 2 1/2 år för att få kallas cognac.

 

Lagringen varierar mycket mellan d olika sorterna, beroende vilken smak och karaktär man vill ha på drycken. Vanligtvis så sker lagringen i ca 12 månader på nya ekfat. Efter dessa månader så flyttar man många gånger över drycken till tidigare använda fat. Detta gör man för att d nya faten kan släppa ifrån sig för stora mpåminner ängder tanniner vilket kan göra så drycken blir alldeles för sträv.

 

En stor faktor som avgör hur länge man skall lagra drycken är i regel vilken jordmån som druvorna har haft. Druvor som kommer från regionen Grand Champagne mognar och utvecklas mycket långsammare medans det ligger på fat. Dessa druvor används till dem äldre cognacssorterna då dem behöver en längre process för att bli till färdig cognac. I regel säger man att ju längre från Grand Champagne man kommer desto tidigare mognar druvorna.

 

Många gånger så är Cognacen blandad på flera olika destillat som kan ha olika åldrar, när man skall klassificera dessa så går man på åldern efter den delen som är äldst i blandningen.