Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Cognacsprovning

Här kan ni lära er grunderna i att prova cognac

Börja med att hälla ca 3 cl cognac i ett tulpanglas för bäst resultat.

Vi börjar med synen.

Håll upp glaset, gärna med något vitt bakom. Nu tittar vi på villka nyanser som finns och intensiteten på cognacen. Genom att kontrolera färgen och klarheten så kan du bestämma åldern på drycken.

Sedan provar vi doften.

Tänk på att cognacen ska hålla ungefär samma temperatur som det är i rummet.

Först provar ni att hålla glaset stilla och sätt det en bit under näsan, ni kommer då att känna de mest lättflyktiga och delikata dofterna.

Sedan provar vi med att först rotera glaset och sedan lukta på det. På detta vis så luftar du cognacen och den släpper ifrån sig aromerna bättre.

Smaken.

Prova att ta en liten sipp av cognacen och dra samtidigt in luft medans du dricker så att smakerna utvecklas.

Se till så att du rullar drycken över hela tungan för att känna alla smakerna.