Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Cognac

Cognac är en underbar dryck som man verkligen måste prova. Cognac är destillerad druvsprit som måste komma från ett speciellt ställe i sydvästra Frankrike.

Cognac tillverkas alltid utav druvan ugni blanc och sedan 1909 finns det en lag som säger att druvan och drycken måste framsställas inom cognacsdistrikten för att få kallas cognac.

Holland är ett land som fick fart på cognacs tillverkningen under 1500-talet. Holland var ett mycket sjöfarande land. Besättningarna törstade ständigt efter alkoholhaltiga drycker under sina långa resor. Man började söka nya handelspartners och kom i kontakt med handelspartnern i cognac.

 

Genom cognac började holländarna att köpa stora mängder billigt vin av fransmännen som man tog med sig hem. Man ansåg att dessa viner var av högsta kvalitet och hade fantastisk smak, men man såg även stora fördelar av att destillera drycken.

 

Dels så fick man en produkt som tog mycket mindre plats att frakta på fartygen, samt så fick man en dryck som klarade av långa transporter till havs utan att bli dålig.

Att frakta hem alla vintunnor tog dock alldeles för mycket plats på handelsbåtarna så man övertalade fransmännen att destillera drycken på sina egna vingårdar.

På så sätt fick man mer plats på båtarna och holländarna kunde nu spä ut sitt vin allt efter behag. 2 liter destillerat vin kunde lätt spädas ut till 18 liter vin. Men det dröjer inte länge innan man börjar att uppskatta att dricka destillatet istället för att spä ut det.

I slutet av 1500-talet fortsätter utvecklingen av drycken. Fransmännen kom på idén att man skulle destillera vinet två gånger istället för bara en gång, resultatet blev en mycket smakrikare och finare dryck. Man började även att lagra drycken på ekfat. Det är nu cognacen föds.

Desto mer man arbetar med att framställa drycken desto mer börjar man nu inse att vissa områden är mer lämpliga än andra att odla druvorna på. De två distrikten som utmärker sig mest är Grand och Petite Champagne som blir de finaste distrikten.

Drycken börjar bli som mest känd under mitten på 1700-talet då cognac har blivit ett säljande varumärke. Cognac anses som en fin dryck som främst dricks av societeten. Under denna tid börjar drycken leta sig till Sverige. Det är adelsmännen som har fattat tycke för drycken under sina resor genom kontinenterna och som nu tagit med sig den hem. Drycken får fort ett mycket gott rykte och sprider sig sedan till alla samhällsklasser. Drycken var något nytt och modernt som alla ville prova.

I och med att drycken blir allt mer populär världen över så börjar många att blanda till sina egna drycker som dem kallar för cognac. Plagiaten blir många och kunde innehålla allt från några procent cognac till inget alls. Fransmännen som är mycket stolta över sin dryck uppskattar inte detta men under större delen av 1800-talet pågår detta ständiga plagiatet av drycken. Det dröjer ända fram tills 1909 innan man får en lagstiftning som säger att drycken enbart får kallas för cognac om druvan och drycken framställs inom cognacsdistrikten. 1938 så införs även AOC (Appelation dÓrgine Controlee). Detta är tydliga regler som säger vad som är en Cognac och vad som inte är det. Nu ska konsumenten kunna känna sig säker på att det är äkta cognac som hälls upp i glasen.