Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Tillverkning

Här har ni lite information om hur cognac tillverkas

Att Tillveka Cognac

När man tillverkar cognac så finns det åtta olika druvor som får användas vid produktionen. Dock är det endast tillåtet att använda tre druvor i obegränsad mängd, dessa är Ugni Blanc, Folle Blanche och Colombard Ugni. Av dessa druvor brygger man vin som ej får överstiga 10 procent. Men då distrikten har så pass kalkrik jordmån och ligger i kalla distrikt så får man fram druvor som ger ett surt och mycket torrt vin som sällan stiger över 10 procent.

Druvorna skördas sedan under hösten och man jäser den därefter till vin. Så fort vinet är färdigjäst så börjar man med destilleringen av druvsaften. Detta får endast ske fram till den 31 mars, därefter är det förbjudet att destillera ny druvsaft.

Vinet destilleras två gånger i pannor av koppar. Efter första destillationen så ligger volymprocenten på ca 25-32 %, detta görs i en max 14000 liters panna, processen kallas för Broullis. Sedan destillerar man vinsaften ytterligare en gång i en 3000 liters panna och får efter processen en volymprocent på 72 procent som aldrig får överstigas, processen kallas Bonne Chauffe och tar ca 12 timmar.

Efter destilleringen kommer man till lagringsprocessen. För att drycken ska få kallas för cognac så måste den ligga minst två år på ekfat. Ekfaten rymmer nån stans mellan 270 och 450 liter. Den allra finaste cognacs lagras mellan 50 och 70 år på ekfat. Mot slutet av lagringsprocesserna så blandas alla cognacs från olika årgångar och distrikt och man får då en blend.

Sedan hälls den på flaska och åldersklassificeras enligt reglerna.