Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Grilla Fisk

Här kommer lite tips på hur ni bäst lyckas med grillningen.

Fisk är något man allt för sällan äter under sommaren då de flesta grillar en fin kött bit istället. Fisk är helt underbart att grilla en varm skön sommardag. Här kommer ni att få lite tips för att lyckas bra vid grillningen av fisken.

Man får tänka på att fisk är mer ömtåligt än vad en köttbit är så många gånger bränner den fast på grill gallret eller faller sönder. Ett bra tips kan vara att låta fisken ligga saltad i en halvtimme/timme innan du lägger dem på grillen. Saltet gör så att fisken håller ihop bättre och inte går sönder på grillen. Saltet sköljer man av innan man lägger på dem, fisken får en god smak av allt saltet.

Hela fiskfiléer lämpar sig bäst att grilla än fileade fiskbitar. Om fisken har skinnet kvar så lägger du skinnsidan på gallret och kan sedan ta bort skinnet om du inte tycker om den lite brända smaken. På detta sett behöver man inte vara orolig för att fisken ska bränna fasst eller gå sönder under grillningen.

Om fisken inte har något skinn så kan man prova att linda in den i någon skinka eller bacon och sedan lägga på grillen, använd sedan en stekspade eller liknande och vänd dem försiktigt.

Om man har en tunn och ömtålig fisk så kan man med fördel lägga den i folie på grillen, antingen slå in hela fisken i folie eller så kan du bara lägga foliet över gallret och sedan på med fisken. Då behöver man inte vända fisken och hålla på utan placera istället gallret lite högre upp och låt fisken ligga där.

Fiskar som lämpar sig bäst att grilla är de mer köttiga fiskarna så som lax, gös dessa fiskar är inte lika känsliga och håller ihop bra. Du kan med fördel torka fisken och olja in den och gallret innan du lägger på dem så lossnar dem lättare.

Det går ganska fort att få fisken färdiggrillad så kör på hög värme på ett varmt galler så fisken hinner få en fin grillyta tills dess att den är klar.