Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Grilla Kött

Här kommer lite tips på hur ni bäst lyckas med grillningen.

En fint grillad köttbit en varm sommardag är något helt underbart. Här ska ni få lite tips och knep på hur ni lyckas bäst med grillningen.

Det viktigaste av allt är att se till så att grillen är ordentligt varm innan man börjar. Det tar ca 30 – 40 min att få en riktigt fin glöd bedd. Om man vill så kan man lägga lite enris, färska örter eller hickoryträ bland kolen så får man en lite mer spännande smak på köttet.

Om du grillar en stor köttbit så kan man göra som så att man bara placerar kolen vid grillens kant så att den stora biten inte blir bränd då det tar en stund. Lägg en liten skål av folie under köttet så att alla köttsaften samlas upp och inte släcker glöden. Detta kallas för indirekt grillning. Har man däremot en liten köttbit som blir klar fort så använder man sig av direkt grillning då man har kol över hela grillen.

Stora köttstycken behöver vändas många gånger under grillningen för att inne brännas medans du med en liten köttbit endast ska vända det en gång. Vill du få ett fint rutmönster så vrider du köttbiten efter halva tiden på varje sida.

Om du har marinerat köttet så torkar du bort marinaden på utsidan så det inte droppar ner i grillen så att stora lågor uppstår och bränner köttet. Tänk också på att inte salta innan då vätskan i köttet dras ut, utan salta efteråt.