Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Marinader

Här finner ni många härliga recept på marinader för att få den perfekta grillningen

Apelsinmarinad

En härlig marinad som passar utmärkt till kyckling och anka

 

  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk färsk hackad dragon
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • 1/2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk hönsfond

 

Finhacka örterna

Blanda alla ingredienserna

 

Smaka av och tillsätt mer apelsinjuice och örter om så önskas.

 

BBQ marinad

Passar bra till fläskkött , mycket fin till revbensspjäll

 

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl chilisås
  • 2 pressade vitlökar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk soja
  • 5 msk finhackad röd paprika
  • 2 tsk färsk hackad timjan
  • 3 tsk svartpeppar
  • 1 tsk socker
  •  

Hacka de färska örterna och paprikan.

Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i ca 10 min.

 

smaka av och tillsätt mer Chilisås och vinäger om så önskas.

 

Chilimarinad med rött vin

Passar bra till Fläskkött, mycket god till revbensspjäll

 

  • 1 /2 dl olivolja
  • 1dl rött vin
  • 1 hel röd chili
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk socker
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk svartpeppar

 

Finhacka chilin

Blanda alla ingredienser

Smaka av och tillsätt mer chili och vitlök om du vill ha mer sting i marinaden.

 

Citron och vitlöksmarinad

Passar utmärkt fisk och gör sig även bra till lamm.

 

  • 1 dl olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk pressad citron
  • 1/2 vitt vin
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk rosépeppar (mortlad)

 

Blanda alla ingredienser .

smaka av och tillsätt mer vin och citron om du önskar en syrligare marinad.

 

Citronmarinad med vitt vin

Passar utmärkt till fisk

 

  • 1 dl vitt vin
  • 3 msk färsk hackad basilika
  • 2 tsk färsk hackad timjan
  • 1 msk färsk hackad dill
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk svartpeppar
  • 2 msk olivolja

 

Hacka de färska örterna

Blanda alla ingredienser.

smaka av och tillsätt mer vin och citron om du önskar en syrligare marinad

 

Curry och ingefärsmarinad

Passar utmärkt till kyckling

  • 1 dl olivolja
  • 1 pressad vitlök
  • 2 tsk färsk hackad ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 4 tsk curry
  • 1 tsk tabasco
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar

 

Blanda alla ingredienser .

smaka av och ta mer curry och tabasco om du önskar en marinad med lite mer sting

 

Dijonmarinad

Passar bra till fläskkött och kyckling

 

  • 1 dl olivolja
  • 4 msk dijonsenap
  • 2 msk soja
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • 2 msk färsk hackad dragon
  • 2 tsk svartpeppar
  •  

Hacka de färska örterna

Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i ca 10 min.

smaka av och tillsätt mer timjan eller senap om så önskas.

 

Dragonmarinad med vitt vin

En härlig marinad som passar utmärkt till kyckling

 

  • 1 /2 dl olivolja
  • 1 dl vitt vin
  • 1/2 gullök
  • 3 tsk pressad citon
  • 2 msk sirap
  • 4 msk färsk finhackad dragon
  • 2 tsk svartpeppar
  •  

Finhacka gullöken och örterna

Blanda alla ingredienserna

Smaka av och tillsätt mer dragon och gullök om så önskas.

 

Enbär och rosmarinsmarinad

En härlig marinad som passar utmärkt till oxkött och villt kött

 

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl rödvin
  • 1 msk enbär
  • 2 msk färsk hackad rosmarin
  • 2 msk honung
  • 1 tsk svartpeppar
  •  

Mortla enbären något så alla smakerna kommer ut.

Hacka de färska örterna

Blanda alla ingredienser

Smaka av och tillsätt mer rosmarin om så önskas.

 

Rostad vitlöksmarinad

Passar bra till kyckling, fläsk och oxkött

 

  • 1 dl olivolja
  • 12 rostade vitlöksklyftor
  • 3 msk färsk hackad persilja
  • 3 krm vitpeppar
  •  

Koka vitlöken med skal i olivolja i ca 30 min, låt svalna och skala dem sedan och finhacka dem

Hacka de färska örterna

Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i ca 10 min.

smaka av och tillsätt mer persilja om så önskas

 

Rödvinsmarinad med honung och örter

Passar bra till oxkött samt fläskkött

 

  • 1/2 dl olivolja
  • 1 dl rödvin
  • 4 msk färsk hackad basilika
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk honung
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk svartpeppar
  •  

Hacka de färska örterna

Blanda alla ingredienserna

smaka av och tillsätt mer basilika och honung om så önskas.

 

Sherrymarinad

Passar bra till både fläsk och oxkött

  • 1/2 dl sherry
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 pressade vitlökar
  • 1/2 finhackad gullök
  • 1 tsk mejram
  • 2 tsk färsk hackad timjan
  • 1 msk kinesisk soj
  •  

Finhacka gullöken och örterna

Blanda alla ingredienserna

Smaka av och tillsätt mer sherry om så önskas

 

Sojamarinad med senap och rosmarin

passar bra till fläsk och oxkött

 

  • 1 dl olivolja
  • 3 msk färsk hackad basilika
  • 2 msk färsk hackad rosmarin
  • 2 tsk svartpeppar
  • 3 msk kinesisk soja
  • 3 msk dijon senap
  • 1 msk kalvfond
  •  

Finhacka de färska örterna.

Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i ca 10 min

Smaka av och tillsätt mer örter och soja om så önskas

 

Sweet chilimarinad

En härlig marinad som passar mycket bra till revbensspjäll

 

  • 1/2 dl olivolja
  • 4 hela röda chili
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 dl honung
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 2 tsk färsk ingefära
  • 2 tsk sesamolja
  •  

Finhacka ingefäran och chilifrukterna

pressa i vitlöken

Blanda alla ingredienser

Smaka av och tillsätt mer chili och vitlök om du vill ha mer styrka på marinaden

 

Syrlig rödvinsmarinad

En härlig marinad som passar utmärkt oxkött

  • 1 dl rödvin
  • 3 msk balsamvinäger
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1/2 finhackad rödlök
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 msk honung
  • 1 msk oxfond
  • 1 msk färsk rosmarin
  •  

Finhacka rödlöken och örterna

Blanda alla ingredienserna

Smaka av och tillsätt mer fond och honung omd du tycker marinaden blir allt för syrlig.

 

Vitvinsmarinad med rosmarin

Passar utmärkt till lammkött

 

  • 1 dl vitt vin
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk pressad citron
  •  

Grovhacka rosmarinen

Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i ca 10 min.

smaka av och tillsätt mer vinäger och citron om mer syra önskas.

 

Ölmarinad

Passar mycket bra till fläskkött

  • 2 dl öl
  • 1 halv finhackad gullök
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk enbär
  • 1 msk färsk hackad rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  •  

Finhacka rögullöken och örterna

Blanda alla ingredienserna

Smaka av och tillsätt mer örter eller senap om så önskas.

 

Örtmarinad med vitlök och vitt vin

Passar utmärkt till Fläskkött, Lammkött och kyckling

 

  • 1 dl olivolja
  • 3 msk färsk hackad basilika
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • 1 msk färsk hackad oregano
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin

 

Hacka de färska örterna.

blanda allt med oljan och vinet

Smaka av och ha i mer örter och vitlök om så önskas.

Örtmarinad

Passar utmärkt till fläskkött och kyckling

 

  • 1 dl olivolja
  • 3 msk färsk hackad basilika
  • 2 msk färsk hackad timjan
  • 1 msk färsk hackad oregano
  • 2 tsk svartpeppar
  •  

Hacka alla örter och blanda i oljan.

Låt stå och dra i ca 20 min.

Smaka av och lägg till mer örter om så önskas

 

Örtmarinad med soja

Passar bra till fläsk och oxkött

 

  • 1 dl olivolja
  • 3 msk färsk hackad basilika
  • 2 tsk färsk hackad rosmarin
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 msk kinesisk soja

 

Finhacka de färska örterna.

Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i ca 10 min

Smaka av och tillsätt mer örter och soja om så önskas