Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Såser & Röror

Härfinner ni trevliga recept på olika såser och röror att ha till grillningen.

Aioli

Ett mycket gott tillbehör

 

  • 2 äggulor
  • 1 dl rapsolja
  • 2-3 tsk vinäger
  • 1 tsk senap
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och peppar efter behag
  • ev. lite vatten

 

Vispa äggulorna hårt.

Droppa sedan sakta i oljan så den inte skär sig.

Häll sedan i vinäger och senap

Om du tycker att majonäsen blir för tjock så kan du tillsätta nån tsk vatten.

Pressa sedan i vitlöken och låt stå och dra någon timme i kylen så smakerna hinner utvecklas.

 

Choronsås

Bearnaisé smaksatt med tomatpuré, används till klassikern kalvfili oscar och passar utmärkt till de flesta kötträtter.

 

  • 3 äggulor
  • 1-2 dl såsbas
  • 3 msk estragon (dragon inlagd i vinäger)
  • 2-3 msk rödvinsvinäger
  • 3-4 msk tomatpuré
  • salt och peppar efter behag

 

Vispa äggulorna hårt och droppa sedan i såsbasen försiktigt så att den inte skär sig.

Gå sedan i med vinägern, estragonen, kryddorna och tomatpurén

Om såsen blir för lös kan du tillsätta mer såsbas tills du får önskad konsistens.

Om såsen blir för tjock kan du tillsätta lite vatten tills önskad konsistens

 

Citronaioli med dill

En aioli som passar mycket bra till fiskrätter

 

  • 2 äggulor
  • 1 dl rapsolja
  • 2-3 tsk vinäger
  • 1 tsk senap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk pressad citron
  • 1 msk finhackat citronskal
  • 3 msk finhackad dill

 

Vispa äggulorna hårt och droppa sedan i rapsoljan försiktigt så det inte skär sig.

Blanda sedan i vinägern senapen och de övriga ingredienserna.

Om den blir för lös så kan du tillsätta något mer olja och blir den för tjock kan du gå i med lite vatten.

 

Dragon och vinägersås

En syrlig och treevlig kall sås som gör sig mycket fint till kycklingen

 

  • 1 gullök
  • 1 dl vitt vin
  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk dragon
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl creme fraishe

 

Salt och peppar efter behag

Finhacka löken och örterna och kok dessa i vitt vin tills det nästan kokat ner helt.

Sila av vätskan och låt den svalna.

Blanda ner i creme fraishen och salta och peppra tills du tycker att du har en fin smak.

 

Färskoströra

Här har vi en mycket god röra som gör sig utmärkt till både kött och kyckling.

 

  • 200g färskost
  • 1 dl hackade soltorkade tomater samt lite av oljan från tomaterna
  • 1/2 dl finhackade oliver
  • 1 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 msk färsk hackad basilika
  • 1 tsk färsk finhackad timjan

 

Salt och svaartpeppar efter behag

Finhacka allt och blanda med färskosten.

Passar utmärkt att fylla t.ex. rullader med eller bara som tillbehör

 

Getostcremé

En härlig röra som passar helt underbart till lammkött

 

  • 2 dl creme fraiche
  • 300g getost
  • 3 msk franska örter
  • 2-3 vitlöksklyfotr pressade
  • 1 tsk pressad citron

 

Salt och svartpeppar efter behag

Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i kylen i ca 1 timme så smakerna hinner utvecklas något.

 

Guacamole

En klassiker som passar bra till såväl kött som fisk

 

  • 2 mogna avocado
  • 1 dl creme fraishe
  • 1 tsk chilipulver eller färsk chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk pressad citron eller lime
  • 1 msk olivolja
  • salt och peppar efter behag

 

Skala avocadon och skär den i mindre bitar.

Lägg all i en mixer och smaka av och krydda mer om så önskas.

 

Kall Bearnaise

En fuskvariant av bearnaise som är mycket enklare att göra

 

  • 3 äggulor
  • 1-2 dl såsbas
  • 3 msk estragon (dragon inlagd i vinäger)
  • 2-3 msk rödvinvinäger
  • salt och peppar efter behag

 

Vispa äggulorna hårt och droppa sedan i såsbasen försiktigt så att den inte skär sig.

Gå sedan i med vinägern estragonen och kryddorna.

Om du tycker den blir för lös så är det bara att gå i med mer såsbas och om den blir flör tjock kan du tillsätta lite vatten.

Du kan även ha i olika färska örter om du vill ha lite annan smak i såsen.

 

Kall Currysås

En bra sås till kycklingen eller till en pastarätt

 

  • 2 dl creme fraiche
  • 2-3 tsk curry
  • 1/2 rivet äpple
  • 2 tsk färsk hackad dragon
  • 1 tsk färsk hackad timjan
  • salt och svartpeppar efter behag

 

Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i kylen i ca 1 timme så smakerna hinner utvecklas något.

Om man vill ha en lite mer kryddstark sås så kan man öka på mängden curry i blandningen

 

Olivcréme

En mycket god olivröra som du kan ha till både kött och fisk

 

  • 2 dl svarta eller gröna oliver
  • 1 dl creme fraishe
  • 3 tsk färsk finhackad timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm vitpeppar

 

Blanda alla ingredienser och servera till en nygrillad köttbit.

 

Röra på soltorkade tomater och oregano

Trevlig röra som passar bra till det mesta

 

  • 2 dl soltorkade tomater
  • 2 msk creme fraishe
  • 3 msk färsk hackad oregano
  • 1 halv gullök
  • salta och svartpeppar efter behag

 

Grovhacka allt och lägg i en matberedare och pulsera den tills allt blir till en fin röra.

 

Salsa

En härlig spansk sås som funkar bra till både kött och fågel

 

  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 st röd chilifrukt
  • 1 pkt coktailtomater
  • 1 dl chilisås
  • 1 1/2 mask pressad limejuice
  • 1 liten burk ananas ringar
  • 1 msk honung
  • 1 msk koriander
  • Salt och svartpeppar efter behag.

 

Koka upp en kastrull med vatten och salta lite.

Koka tomaterna 2-3 min.

Skala tomaterna under rinnande vatten.

Finhacka rödlöken, vitlöken, chilin, ananasen och grovhacka tomaterna

Fräs löken och vitlöken i lite olja, tillsätt sedan chilin och ananasen och fräs i några min.

Rör sedan i övriga ingredienser och låt koka i ca 10 min.

Kryda och smaka av.

 

Timjanscréme

En härlig kall sås till kött och kyckling

 

  • 3 dl creme fraishe
  • 2 msk majonäs
  • 2 tsk citronpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 4 msk färsk finhackad timjan
  • salt och peppar efter behag

 

Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i kylen i ca 1 timme så att alla smakerna utvecklas.

 

Tzatziki

Nästan en självklar sås till grillningen

 

  • 2 hela gurkor
  • 4 dl turkisk youghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk mejram
  • svartpeppar och salt efter behag
  • några droppar olivolja

 

Riv gurkorna och krama ur all vätska i en handuk.

Blanda sedan allt i en bunke, pressa i vitlöken och krydda efter smak och tycke.

Låt gärna tzatzikin stå och dra i nån timme för bäst smak.

Du kan med förddel öka mängden mejram om du så önskar för att ge lite mer smak i såsen.

 

Äppeltzatziki

En annan verision av den klassiska tzatzikin där man bytt ut gurkan mott äpple

 

  • 4 hela äppel
  • 4 dl turkisk youghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 färsk finhackad rosmarin
  • 2 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
  • svartpeppar och salt efter behag

 

Skala äpplena och riv dem.

Blanda sedan allt i en bunke, pressa i vitlöken och krydda efter smak och tycke.

Låt gärna tzatzikin stå och dra i nån timme för bäst smak.

Prova att öka mängden vinäger så får du en friskare och syrligare sås.

 

Örtsås

En bra allround sås som passa till såväl fisk som kött

 

  • 3 dl filmjölk
  • 1/2-1 dl majonäs
  • 4 msk franska örter
  • 1-2 msk citronpeppar
  • 2-3 vitlöksklyftor pressade
  • 2-3 msk pressad citron
  • salt och svartpeppar efter behag

 

Blanda alla ingredienser och låt stå i kylen en timme så smakerna utvecklas.