Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Tillbehör

Här finner ni trevliga tillbehör till grillningen

Vitlökssmör

 

  • 200 g smör rumstempererat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

 

Blanda alla ingredienserna

 

Vitlökssmör med örter

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 tsk färska örter t.ex. rosmarin, timjan, basilika
  • 2 tsk pressad citron
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

 

Blanda alla ingredienser

 

Rödvinssmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 1 rödlök
  • 2 dl rött vin
  • 2 tsk färsk hackad timjan

 

Finhacka rödlöken och kok den med rödvinet tills nästan all vätska kokats bort.

Ta av från plattan och blanda sedan i smöret och örterna.

 

Enbärssmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 2 msk enbär
  • 1 msk gin
  • 2 tsk färsk hackad mynta

 

Krossa enbären och finhacka myntan, blanda allt.

 

Olivsmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 1/2 dl oliver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk svartpeppar

 

Grovhacka oliverna och blanda allt sammans.

 

Dragonsmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 3 tsk färsk hackad dragon
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 tsk svartpeppar
  • 1 krm salt

 

Blanda alla ingredienser.

 

Currysmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 3 tsk curry
  • 1 tsk pressad citron
  • 2 tsk svartpeppar

 

Fräs curryn i smörek några minuter och tillsätt sedan övriga ingredienser.

 

Citron & Dillsmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 1 msk citron pressad
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

 

Vitvinssmör

 

  • 200g smör rumstempererat
  • 1 gullök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 tsk finhackad dill
  • 2 tsk finhackad basilika
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

 

Finhacka gullöken och kok den i vinet tills nästan all vätska är borta.

Ta av kastrullen från plattan och blanda med smör och örter.

 

Friterad vitlök

Ett mycket enkelt tillbehör som smakar helt fantastiskt. Passar utmärkt till både kött och fågel.

 

  • 1 hel vitlök med skal
  • 2 dl rapsolja

 

Värm oljan på medelvärme och stoppa ner hela vitlöken.

Låt koka i ca 30-40 min.

Plocka sedan upp vitlöken och skala den försiktigt.

Nu har du en fantastisk mild och smakrik vitlök.

 

Grillat bröd med örtolja

Ett mycket enkelt och gott tillbehör som passar utmärkt till det grillade köttet eller fisken.

 

  • 10 skivor vitt bröd
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl färsk basilika
  • 1/2 dl färsk oregano
  • 1/2 dl färsk timjan
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt

 

Blanda oljan med örterna och kryddorna och låt brödet suga upp oljan. Lägg sedan bröden på grillen tills dem får en fin grillyta och är något knapriga.

 

Marinerad vitlök

Milda och mycket smakrika vitlökar.

  • 2 hela vitlöksknyten
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja
  • 1 hel röd chili
  • 1 tsk grovhackad rosmarin

 

Skala vitlöken.

Koka upp vatten och vinäger och lägg sedan i vitlökarna och koka dem i 2 min.

Sila sedan av vitlökarna och låt dem svalna.

Finhacka chilin och blanda med oljan och rosmarinen.

Lägg allt i en glasburk med lock och låt stå i ca 2-3 dagar

Morötter i vitt vin och basilika

Ett trevligt tillbehör som passar till det mesta

 

  • 3 hela morötter
  • 2 dl vitt halvtorrt vin
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 25g smör
  • 2 msk grovhackad basilika
  • 1-2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

 

Skala morötterna och skär dem sedan till långa remsor med skalaren.

Fräs morötterna i smöret och slå sedan på vinet, vinäger samt basilikan och kok på låg värme i ca 3-5 min.

Krydda och servera.

 

Mängden vitvinsvinäger kan ökas något om man vill få en syrligare anrättning.

 

Potatissallad

En varm skön sommardag finns det inte mycket som slår en god potatissallad och en god köttbit. Här får ni receept på några olika goda varianter.

 

Gör med fördel salladerna en dag innan du ska äta den så potatisen hinner suga åt sig alla smakerna.

 

Potatissallad med grillad paprika och oliver

 

  • 10 st kokta potatisar
  • 6 hela grillad paprika inlagd
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 dl gräddfil
  • 3 dl svarta oliver utan kärnor
  • 2 msk majonäs
  • 3 msk franska örter
  • ca 3 tsk svartpeppar
  • ca 3 tsk salt

 

Skär potatisen i kuber.

Finhacka parikan och dela oliverna på mitten.

Blanda alla ingredienserna och pressa i vitlöken.

 

Potatissallad med kapris och basilika

 

  • 10 st kokt potatis
  • 3 dl inlagd kapris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl gräddfil
  • 3 msk majonäs
  • 3 msk färsk hackad basilika
  • 3 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt

 

Skär potatisen i kuber

Pressa vitlöken och blanda alla ingredienser

 

Vitlök och örtmarinerade oliver

Ett mycket smakrikt tillbehör till grillningen passar utmärkt både till kött som fågel.

 

  • 2 dl kalamataoliver
  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 msk färsk hackad rosmarin
  • 1 krm vitpeppar

 

Finhacka vitlöken och örterna och blanda med oljan och oliverna.

Låt stå och marinera i ett dygn för mest smak.

 

Whiskeylingon

Lite lingon passar alltid bra till köttet och gör sig väldigt fint till det vilda köttet.

 

  • 3 dl lingon
  • 1/2 dl whiskey
  • 1/2-1 dl socker

 

Blanda lingonen med socker och whiskey och låt stå ett dygn så dem hinner suga in smakerna.

sockermängden kan ökas eller minskas beroende på hur söt du vill ha den.

 

Örtmarinerad Broccoli

En mycket fräsch rätt som passar både till kött som fisk

 

  • 1 broccoli huvud
  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl basilika
  • 1/2 dl timjan
  • 1/2 dl oregano
  • 1-2 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar

 

Mixa oljan med örterna och kryddorna så du får en slät fin örtolja.

Skär ner broccoli huvudet till så små buketter som möjligt.

Låt broccolin ligga och marineras i ett dygn.

Sedan kan du antingen äta dem som de är eller steka dem något om så önskas