Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Bönor

I sverige kommer allt kaffe vi konsumerar i princip från tre olika bönsorter.

Arabica

Detta är den böna som vi konsumerar mest. Bönan står för tre fjärdedelar av världens totala kaffekonsumtion. Detta kaffe kommer ifrån Etiopien. Namnet har Linné kommit på dock i tron att kaffet kom från den arabiska halvön och därav namnet Arabica. Dessa bönor har en mildare smak som uppskattas mycket världen över. Dessa bönor är dock mycket känsliga och behöver bra förutsättningar och rätt kliat för att överleva, detta gr bönan till den dyraste i världen.

Robusta

Kommer från början ifrån Kongo. Detta är en tåligare böna som även har en högre koffeinhalt. Smaken är ganska frän och har en hög beska. Av dessa bönor tillverkar man främst snabbkaffe men man använder den även som en smakförstärkare i diverse espressoblandningar. Bönan står för ca 1 fjärdedel av världens totala kaffekonsumtion.

Liberica

Denna böna odlas i västafrika och har fått sitt namn av Liberia. Detta är den bna som vi konsumerar minst av i hela världen. Bönan står för ca 1 % av världens totala kaffekonsumtion. Av dessa bönor får man ett kraftigt och mycket beskt kaffe.