Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Fakta om kaffe

Kaffe kommer ifrån en buske som ursprungligen växte villt i afrika i sydvästra Etiopien. Kaffet växer än idag villt på flera ställen i världen. Dock kommer allt kaffe vi dricker i sverige ifrån odlat kaffe, främst ifrån Brasilien, Vietnam och Colobia,

Det finns en gamal sägen som säger att det var en gamal herde som upptäckte kaffet. Han märkte att då hans getter åt de röda bären på kaffebuskarna så blev dem ycket piggare och man tror att det kan vara så man kom på kaffet.

Kaffet kom som först till sverige på 1600-talet då man skeppade hit bönor från olika expeditioner. Dock drack man inte kaffet som vi gör idag. Kaffe användes enbart som ett läkemedel då man ansåg att det kunde bota krämpor och likande besvär. Inte förrens någon gån in på 1700-talet började man dricka kaffe som en dryck. Dock var det enbart adlen eller rika männisor som drack denna dryck.

Under 1800-talet hade kaffet tatt sig till medelklassen och nu blivigt en umgängesdryck. Det var detta man bjöd på vid tillställningar eller då man fick besök. Sen dess så har kaffekonsumtionen enbart ökat för varje år som gått. Dock får man bortse från ett flertal ransoneringar under dirverse krigsår.