Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Ölkorv recept

Här finner ni recept på hur ni kan prova på att göra er egen ölkorv

Ölkorv Grundrecept

  • ca 5g salt
  • Nitritsalt
  • 50g fläskkött
  • 50g nötkött
  • 150g späck
  • 3g peppar
  • 6g vitlök
  • ½ gullök
  • lite socker
  • 6g paprikapulver
  • lite vatten
  • 2g mejram
  • 2g mald kummin
  • Fjälster

 

  • Börja med att grovmala köttet.
  • Blanda sedan i alla ingredienserna och smaka av och krydda.
  • Provstek en bit för att se om kryddningen är lagom.
  • Det är viktigt att salmängden är hög så hållbarheten på korven blir lång.
  • Fyll sedan fjälstren med korvsmeten och gör dem ca 20 cm långa och 2 cm tjocka.

 

Sedan är det dags för rökningen.

Om du inte har en röklåda så går det bra att skicka iväg korven till ett rökeri.

Korven ska rökas svalt i 6-10 timmar.

Sedan hänger du upp korvarna i ett svalt rum och låter dem hänga där tills dem har blivit hårda och fina.

Använd er av grundreceptet

Vitlökskorv

Öka mängden vitlök till ca 20g vitlök

Peppar och vitlökskorv

Öka mängden vitlök till ca 20g

och pepparn till ca 15g

Om man vill kan man blanda olika pepparsorter så som rosépeppar, grönpeppar, svartpeppar och vitpeppar.

Spansk peppar

Följ grundreceptet och hacka ner 1-2 chilifrukter i smeten.

Jalapenjo & Texmex

Tillsätt 2-3 jalapenjo i smeten samt 20g texmexkryddor.

Gräslök & Bacon

Tillsätt ca 1/2 dl finhackad gräslök och ca 100g grovhackad bacon.

Paprika & peppar

Tillsätt dubbel mängd paprikapulver samt grillad paprika i önskad mängd.

Dubbla även pepparmängden.

Soltorkade tomater & Basilika.

Tillsätt ca 100 g finhackade tomater och ca 1/2 dl färsk hackad basilika.

Whiskey

Byt ut vattnet mot ca 3-4 msk whiskey.