Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Fakta Ölkorv

Här kommer lite information om ölkorv

Ölkorv kommer ursprungligen från Tyskland och påminner mycket om salami. Ölkorven är oftast mycket smal och kan variera från långa till korta korvar. Innehållet i korvarna är oftast väldigt fett fläskkött eller nötkött, kan även göras på viltkött och i vissa fall även på hästkött.

Ölkorv är mycket hårt rökta och torkade korvar som rökts i närmre ett dygn, detta ger korven en mycket lång och bra hållbarhet. Korvarna är mycket salta och oftast starkt kryddade. Chili och olika sorters peppar är de vanligaste smaksättningarna men man kan även krydda med olika spritsorter så som whiskey. Enbär är vanligt i viltkorvarna, även bacon och vitlök används ofta i dessa.

Ölkorv är perfekta att äta ihop med öl som snacks eller bara som dem är. Då korven är myckket kryddstark och rökt så kan man använda korven vi kokning av fonder eller gryträtter då rätten får en fin smak utav korven.

I Sverige kom ölkorven att bli mycket populär under slutet av 1900-talet.