Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Kombinera Öl & Korv

För att kombinera öl till mat så behöver man kunna grunderna hurvida smakerna påverkas utav varandra.

Grunderna i att kombinera öl med mat

Sälta i maten

Ökar sötman i ölet samt matltigheten

Mildrar beskan i ölet samt minskas syran och alkoholsmaken mildras.

Kombination Till en salt maträtt rekommenderar jag ett beskt, något syrligt och fylligt öl för best resultat.

Sötma i maten

Ökar beskheten, syrligheten samt göt ölen något torrare.

Sötma tar ut sötma så ett sött öl kommer upplevas mindre sött ihop med en söt maträtt samt kommer maltigheten att mildras.

Det är dock inte så vanligt med söta ölsorter men vissa fylliga högprocentare kan upplevas söta.

KombinationTill en söt maträtt rekommenderar jag en halvtorr och något syrlig öl då ölen kommer att upplevas torrare och syrligare vilket gör sig bättre ihop.

Syra i maten

Syra plus syra mildrar syran i drycken och maten samt mildrar beskan du har i ölen.

En syrlig rätt kommer även att göra så ölet upplevs fylligare, rundare och något sötare.

Syrlig mat är en av de bästa kombinationerna till öl och blir nästan alltid klockren.

Kombination Till en syrlig rätt väljer du med fördel en besk och något syrlig öl då framför allt beskan kommer att mildras. En syrlig veteöl kan vara en mycket bra kombination till en syrlig maträtt.

Har du ett fylligt öl så kommer det att bli ännu mer runt och fint.

Beska i maten

Beska plus beska förstärker varandra så ölen kommer att upplevas mycket mer beskt till en sådan rätt.

Besk öl kommer att förstärka kryddigheten i en rätt.

Besk öl är inte den bästa kombinationen till en het maträtt då rätten kommer att upplevas ännu starkare, till halvstark mat kan den göra sig bra då rätten blir stark men kanske inte lika påträngande het.

Kombination Till en besk maträtt väljer du en öl med lite beska en ljus eller mild lager gör sig fint ihop med detta, du väljer även med fördel en öl med högre alkoholhalt till detta.

Kombinationer

 

En lätt och ljus ölsort gör sig bäst ihop med lättare rätter med mindre kryddighet och enklare smaker. Många gånger passar en sån öl nästan bäst som törstsläckare eller som en lättare sällskapsdryck. Gör sig fint till kocken vid grillningen.

En mörk och mer kraftfull öl passar däremot mycket bra till kraftfulla rätter med mer komplexa smaker. Ölen gör sig mycket bra till lite fetare rätter då ölen rundas av och dess aromer förstärks samtidigt blir maten mildare.

När man kombinerar öl och mat så ska man tänka på att all öl inehåller en viss beska vissa mer och vissa mindre.

Om du dricker en ganska besk öl till en besk måltid så kommer beskan i ölen att ökas.

Äter du en kryddstark rätt eller ölkorv så kommer kryddigheten i maten att öka ju beskare ölen är. Så till en riktigt het rätt passar det bäst med en ljusare och mindre besk öl.

Beska i maten kan mildras med syrlighet som citron eller vinäger, med salt eller med olja eller smör som du lenar ut beskan.

Öl kan även funka bra till choklad men då får man tänka på att besk choklad å besk öl blir en hemsk kombination, medans en besk öl förhöjer sötman i chokladen.