Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Naturens Goda

Något man kanske inte tänker på är hur mycket växter ute i naturen som faktiskt går att äta och som är egna små smaksensationer. Här får du lära dig lite om vad som går att äta och vad man kan laga till för trevliga rätter på dessa.

Maskrossallad med kall sås

 

  • 300g maskrosblad
  • 1 dl pinjenötter
  • 1 msk olivolja
  • 3 ägg
  • 3 msk senap
  • 1 msk vinäger
  • socker, salt och peppar efter behag.

 

Koka äggen löskokta.

Skölj maskrosbladen noga.

Rosta pinjenötterna i oljan tills dem börjar få färg, tillsätt sedan maskrosbladen i pannan och stek i några minuter, salta och peppar något.

Blanda de löskokta äggen med senap, vinäger och kryddor.

Njut av måltiden.

Maskrossirap

Mycket gott till glass eller bär, får en härlig nöt och vaniljliknande smak.

  • 10 dl vatten
  • 10 dl socker
  • 6 dl maskrosblommor
  • 1 msk citronsyra

 

Koka sockerlag på socker och vatten i ca 15 minuter så sockret löser sig.

Plocka bort det gula från blomman och släng allt grönt. Rensa noga så alla småkryp försvinner.

Tillsätt blommorna i sockerlagen och koka 1 timme utan lock.

Tillsätt sedan citronsyran och sila bort blombladen.

Förvara den i en tätslutande glasburk.

 

Nässelsoppa

 

  • 500g nässlor
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 L mjölk eller grädde
  • 1 tärning grönsaksbuljon
  • salt, peppar och socker efter behag

 

Skölj nässlorna noga och plocka av alla bladen och släng stjälkarna.

Koka nässlorna i mjölken eller grädden i ca 15 min och sila sedan av dem och spara vätskan.

Gör en bottenredning av mjöl och smör och häll i kokspadet och näsllorna och kok i 15 minuter till.

Mixa nässlorna med en stavmixer.

Krydda och smaka av.

 

Servera soppan med kokta ägghalvor.

Nässelstuvning

 

  • 500g nässlor
  • 4 msk smör
  • 4 msk mjöl
  • Mjölk
  • salt, peppar och muskot efter behag

 

Plocka nässelbladen och skölj dem samt finhacka dem.

Koka nässlorna i lite vatten i några minuter.

Gör en bottenredning av mjöl och smör och tillsätt nässlorna.

Slå på kokspadet och mjölk, lite i taget så du har koll på hur tjock den blir.

Krydda sedan efter behag.

Till detta kan man servera lite hackat ägg eller dill.

Nässelreduktion

 

  • 500g nässlor
  • 1 l vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong

 

Plocka nässlorna och grovhacka dem.

Koka dem i vattnet med buljongen i ca 35 minuter.

Sila av nässlorna och kok ner vattnet tills ca 1 dl finns kvar.

Mycket gott att servera till en köttbit.

 

Granskottspesto

 

  • 1 dl syltade granskott (eller färska, koka dem något först)
  • 1 dl mandel eller pinjenötter
  • 50-100g stark ost såsom präst eller västerbotten
  • 2-3 dl olja
  • salt och peppar efter behag

 

Mixa alla ingredienser och gå i med lite olja åt gången tills du känner att du fått en lagom konsistens.

Krydda och smaka av.

Harsyreglass

 

  • 2 l harsyra
  • 4 äggulor
  • 1-2 dl socker
  • 3-4 dl grädde

 

Börja med att skölja harsyran

Vispa sedan äggulorna tillsammans med sockret tills det blivit poröst.

Mixa harsyran med grädden.

Blanda allt i en kastrull och värm tills det börjar tjockna.

Låt svalna helt och lägg i glassmaskinen eller i en form i frysen.

Syltade enbär

 

  • 2 dl enbär
  • 1/2 dl socker
  • vatten

 

koka ur enbären i vatten 2-3 gånger så smaken mildras.

blanda dem sedan med socker och förvara i en tätslutande glasburk.

Mycket gott att servera till villt kött eller till en grillad köttbit.