Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Recept med Ost

Ost finns i många varianter och smaker. Det finns massa trevliga rätter man kan laga av ost, här finner ni lite trevliga recept som ni helt klart bör pröva.

Fetaoströra

En mycket härlig röra som får en mycket fin smak av örterna i kombination med fetaosten, mycket gott till kött och fågel eller som tillbehör på ostbrickan

 

  • 200g fetaost
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk färsk hackad gräslökröra
  • 1 msk färsk hackad bladpersilja
  • 1 msk färsk hackad oregano
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • Salt och peppar efter behag

 

Blanda gräddfilen med alla örter och vitlöken.

Smula ner fetaosten.

Krydda efter behag och låt den sedan stå i kylen och mogna i ca 1 timme.

 

Friterad Fetaost

Enkelt och mycket gott

 

  • 200g fetaost
  • Frityrolja
  • Ströbröd

 

Skär fetaosten i lite större kuber och doppa dem sedan i ströbrödet så att det täcker hela kuberna.

Fritera osten i 180 grader tills dem fått en fin gyllenbrun yta.

 

Färskost med örter och vitlök

En härlig röra som passar bra på en ostbricka eller som tillbehör till kötträtter

 

  • 200g färskost
  • 2 msk färsk finhackad basilika
  • 2 msk färsk finhackad timjan
  • 1 msk färsk finhackad gräslök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 100 g finhackade soltorkade tomater.
  • Salt och peppar efter behag.

 

Blanda alla ingredienser och krydda med salt och peppar efter behag.

 

Färskost med oliver

En härlig oströra som passar bra såväl på ostbrickan som till en god kötträtt

 

  • 200g färskost
  • 100g svarta eller gröna urkärnade oliver
  • 1 msk färsk hackad basilika
  • Ev. salt
  • Vitpeppar efter behag.

 

Finhacka oliverna och blanda alla ingredienserna.

Krydda efter behag, salt kan uteslutas då oliverna är ganska salta.

 

Marinerad Västerbottenost

Här får du en helt fantastisk ost med mycket smak, passa mycket bra som tillbehör på ostbrickan eller att bara äta den som den är

 

  • 200g västerbottenost
  • 2 dl olivolja
  • 3 msk färsk hackad rosmarin
  • 5 vitlöksklyftor

 

Skiva västerbotten osten i ca 1 halv centimeter tjocka skivor eller gör små kuber av den.

Blanda olivoljan med rosmarinen, dela vitlöksklyftorna på mitten och tillsätt dessa.

Slå oljeblandningen över osten och låt den gärna stå över natten och marineras.

 

Ostbollar

Mycket smakrika och goda sotbollar som passar fint på en ostbricka eller som snacks

 

  • 100g färskost
  • 100g finriven västerbottenost
  • 50g gorgonzola
  • Färska finhackade örter

 

Blanda färskosten, västerbottenosten och gorgonzolan och krydda ev. med salt och peppar.

Rulla till små bollar och rulla dem sedan i de färska örterna.

 

Ostfyllda Oliver

Ett mycket gott tillbehör till fågel och kött eller som ett got snacks eller som tillbehör på ostbrickan

 

  • 100 g mammut oliver
  • 50 g västerbottenost
  • 1 msk crème fraiche
  • Salt och peppar

 

Kärna ur oliverna.

Riv soten och blanda den med crème fraichen.

Krydda med salt och peppar.

Fyll sedan oliverna med oströran.

 

Parmesanchips

Enkelt och mycket gott att ha som snacks eller till någon god rätt

 

Riv parmesanosten och lägg i små högar på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 175 grader tills de har fått en lätt gyllenbrun färg.

 

Prästostrullar med färskost

Mycket goda och smakrika rullar som passar bra ssom tillbehör till kötträtter eller att ätas bara som den är

 

  • 300 g prästost
  • 100 g färskost
  • 3 msk finhackad basilika
  • 1 msk färsk hackad gräslök
  • Salt och peppar efter behag

 

Finriv prästosten och fördela den jämt på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in i ugnen på ca 200 grader tills den smält och börjat få en fin yta.

Blanda till färskosten och krydda efter behag.

Ta ut osten ur ugnen och låt svalna något.

Bredd sedan ut färskosten över prästosten och rulla sedan ihop den till en rulle.

 

Svensk Pesto

En härlig försvenskad verision av den klassiska pesto här med västerbottenost istället för parmesan.

 

  • 100g västerbottenost
  • ½ dl färsk persilja
  • 2 msk färsk gräslök
  • 50 g solrosfrön
  • 1 halv vitlöksklyfta
  • Ca 1 dl rapsolja
  • Salt och peppar efter behag

 

Blanda alla ingredienserna i en mixer eller mortla dem.

Tillsätt sedan oljan tills du får en lagom konsistens.

Krydda slutligen av med salt och peppar.