Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Tillbehör till Ost

Här kommer ni finna recept på trevliga tillbehör till ostbrickan

Aprikosmarmelad

En god marmelad som passar fint till en god ost på lite hembakat knäckebröd

 

  • 5 1/2 dl vatten
  • 500 g torkade eller färska aprikoser
  • 1 vaniljstång
  • 1 citron plus cest
  • 3 msk strösocker

 

  • Om du har torkade aprikoser kan du blötlägga dessa dagen innan, har du färska såp skär du dem i mindre bitar.
  • Koka upp vattnet med sockret tills det har lösts upp.
  • Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka tills frukterna har mosats och du börjar få en fin konsistens.
  • Häll sedan i en glasburk med lock.

 

Björnbärsmarmelad

En enkel och mycket god marmelad som gör sig fint till det mesta

 

  • 6 dl björnbär
  • 2 dl socker
  • 2.5 dl syltsocker
  • ev lite pressad citron
  • Rivet skal av 2 citroner samt 2 tsk pressad citron
  • 1 st vaniljstång delad och urskrapad.

 

  • Mosa bären och slå på sockret och övriga ingredienser och koka i ca 30 min eller tills det att du börjar att få en fin konsistens.
  • Häll sedan i en glasburk.

 

Chilimarmelad

En mycket god marmelad som gör sig bra ihop med lite starkare ostar

 

  • 500g tomater
  • 175 g råsocker
  • 30g schalottenlök
  • 150 g russin
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 kanelstång
  • 1 st stjärnanis
  • 1 st vaniljstång, skårad
  • 2 stk ingefära finhackad
  • 2 st röda chili

 

  • Börja med att smälta råsockret.
  • Stek löken i ca 5 min tills den blivit genomskinlig.
  • Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka det tills det har blivigt en fin konsistens.
  • Häll det i en glasburk med lock.

 

Citrusmarmelad

En halvsyrlig marmelad som får en härlig smak av whiskey

 

  • 400g citron plus rivet skal
  • 100g apelsin
  • 1 l vatten
  • 1,2 kg socker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk whiskey

 

  • Skala citronerna och apelsinen och hacka ner dem i mindre bitar samt finhacka lite av citronskalet.
  • Koka upp vattnet och sockrtet tills det lösts sig.
  • Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och koka tills du börjar få en fin konsistens.
  • Häll sedan i en glas burk

Fikonmarmelad

En mycket god marmelad som gör sig utmärkt på ostbrickan

 

  • 800g färska fikon
  • ca 1 citron
  • ca 600g strösocker
  • 2 dl vatten
  • 1 vaniljstång
  • 4 msk konjak

 

  • Koka ihop socker och vatten tills temperaturen ligger på 103 grader.
  • Dela fikonen i fyra klyftor och lägg i dessa och övriga ingredienser och koka tills det börjar tjockna.
  • Häll det i en glasburk med lock.

 

Hjortronmarmelad

En härlig marmelad som är utsökt till lite goda ostar

 

  • 500g hjortron
  • 3 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat
  • (ev. 2 tsk cognac )

 

  • Börja med att sockra bären och låt dem stå i ca 30 min.
  • Värm sedan försiktigt upp bären och koka i 10 min.
  • tillsätt sedan natriumbensoat och cognac.
  • Häll det i en glasburk med lock.

 

Kvittenmarmelad

Kvitten är en härlig äppelliknande frukt som man kanske inte äter så ofta. Det går att göra jättegod marmelad och saft på denna frukt

 

  • ca 1kg kvittenfrukter
  • 400g socker
  • 1 pressad citron samt lite finhackat skal
  • 2 msk äppelcider

 

  • Skala och kärna ur frukterna och hacka dem sedan i mindre bitar.
  • Lägg alla ingredienser i kastrullen och koka ca 10-15 min tills frukterna börjar bli mosiga och du har en fin konsistens.
  • Häll sedan i en glasburk med lock.

 

Slånbärsmarmelad

Slånbär har en mycket god smak som gör sig fint i en marmelad

Tänk på att man inte kan äta bären färska som dem är då dem innehåller stora mängder garvsyra villket gör dem extremt beska.

 

Antingen så väntar man till första frostnatten med att plocka dem eller så lägger man dem i frysen i ett dygn.

 

  • 2 liter urkärnade slånbär
  • 6 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 halv vanilstång
  • 1 tsk kardemumma

 

  • Blanda alla ingredienser och koka det försiktigt i ca 20-30 min eller tills du fått en fin konsistens.
  • Häll sedan i en glasburk med lock och ställ den sedan upp och ner så att det bildas vacuum i burken.

 

Madeirasirap

En mycket god sirap som gör sig fint till alla sorters mögelostar

 

  • 1.5 dl Madeira
  • 1-2 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenamjöl

 

  • Blanda madeiran med socker och balsmanvinäger och koka upp det.
  • Tillsätt sedan maizenan och ställ sedan av den så att den får svalna.

 

Portvinssirap

Ett mycket gott inslag på ostbrickan som passar bra till lite kraftigare grönmögelostar

 

  • 1.5 dl Portvin
  • 1-2 msk socker
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 tsk maizenamjöl

 

  • Blanda portvinet med sockret och balsamvinägern, och rör om medans det kokar upp.
  • Tillsätt sedan maizenan och ställ sedan av den