Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Ost & Vinkombinationer

Ost och vin är ett av de stora njutningsämnena här i livet. Här kan ni läsa om vilka viner som gör sig till vilka viner för de bästa smakerna

Getost

Dessa ostar har oftast mycket syrlighet i sig och gör sig i regel bäst ihop med ett vitt vin.

Ett syrligt vitt vin ihop med en syrlig ost kommer att leda till att syran i drycken mildras, så välj med fördel ett syrligt vitt vin till detta. Men även ett halvsött vitt vin gör sig bra ihop med den feta osten.

Fårost

Fårosten har ofta en kraftig sälta i sig vilket gör sig mycket fint ihop med ett rödvin. Då rödvin innehåller garvsyra, ibland mer eller mindre så hjälper sältan i osten till med att mildra detta. Sältan i osten kommer även att göra så att vinet upplevs fruktigare.

Grönmögel

Har en kraftig sälta och syrlighet. Detta kombineras bäst ihop med ett sött vitt vin eller portvin. Om du väljer att dricka ett torrt vitt vin till dessa ostar så bör du vara försiktig med söta marmelader och dylikt, annars finns det risk för att vinet kommer att bli alldeles för torrt och strävt då sötman i sylten mildrar sötman i vinet. Så välj med fördel ett sött eller halvsött vitt vin till dessa ostar.

Vitmögel

Dessa ostar gör sig klart bäst ihop med ett rött vin. Ha som tummregel att till en kraftig ost tar du ett kraftigt vin. Till de milda ostarna passar det bäst med ett milt vin.

Blåmögel

Ofta salta ostar med mycket umami. Väl med fördel vitt vin till detta. Både söta och halvsöta viner gör sig bra till detta.

Rödkittostar

Dessa goda ostar har ofta en kraftig syrlighet och kombineras som grönmögelost bäst ihop med ett vitt vin. Ta gärna ett syrligt och fruktigt vin för bäst kombination.