Smakernas kök är en sida för alla er livsnjutare som älskar mat och dryck i alla dess former. Här kommer ni att finna information och historia om drycker, hur man kombinerar dessa med mat och ta del av allt det goda som livet har att ge.

Smak

En av grunderna för att kunna laga mat och njuta av drycker är att lära sig hur smaker fungerar i kombination med varandra.

Vi har fem grundsmaker som man måste känna till.

Sött, Beskt, Salt, Surt & Umami.

För att kunna laga bra rätter och kombinera dessa med drycker så måste man veta hur de olika smakerna påverkar varandra.

Grunderna i att kombinera mat & dryck

Här kommer några enkla grunder man kan rätta sig efter

Sötma i maten

Förstärker upplevelsen av syrligheten, bitterheten samt strävheten i drycken.

Maten balanserar sötman och fruktigheten hos drycken.

Alltså har man en väldigt söt rätt så ska man välja t.ex ett vin som är ganska sött och fruktigt med en låg syrhet. Vilket kommer att leda till ett lagom sött och fruktigt vin som utgör en perfekt kombination med maträtten.

Sötma i vinet

Ett sött vin kommer att balansera söttman i maten och där igenom kommer maträtten och vinet att upplevas mindre sött.

Även de feta konsistenserna i maträtten kommer att balanseras på ett possitivt sätt.

En söt maträtt i kombination med ett sött vin kommer att minska sötheten i både vinet och maten.

Sälta i maten

Om man har en väldigt salt maaträtt så kommer syrligheten och strävheten i drycken att bli mildaare.

Sältan påverkar även vinet på sätt att fruktigheten ökar och kan i vissa fall leda till att drycken känns något sötare.

Så ett syrligt halvsträvt vin med viss fruktighet skulle vara en bra kombination ihop med en salt maträtt.

Syrlighet i maten

Syrlighet i maten kommer att mildra syrligheten i drycken samt förhöja dryckens fruktighet samt sötma.

Vinets strävhet minskar

Så en syrlig maträtt kombinerarr vi medd ett syrligt vin med viss sötma och strävhet, vilket ger oss ett lagom syrligt vin med framträdande sötma och lagom strävhet.

Syrlighet i vinet

Kommer mildra beskan i maten samt minska umamin.

Mildra och balanserar maträttens syra.

Alltså en ganskaa syrlig maträtt med viss beska kombineras bra med ett syrligt vin.

Beska i maten

Kommer att öka beskan och strävheten i drycken.

Ett halvstävt vin med viss beskhet kombineras bra ihop med en bessk maträtt. Beska i drycken kommer däremot att leda till att kryddigheten i en maträtt ökar.